© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

BRITT RYCKEBOSCH

Britt Ryckebosch (03/03/1991) is danser en choreografe. In haar werk doet ze onderzoek naar emoties, de plaats van de mensen in een samenleving en de betekenis van empathie.

 

Ze bewaakt de artistieke ontwikkeling van haar team door te kiezen voor een non-hiërarchische aanpak tijdens het creatieproces. Samen creëren en zoeken ze naar een beeldtaal en een integere dans die ontspringt uit de eigenheid van haar team. Op die manier ontstaat er niet alleen een spontane mengvorm van verschillende dansstijlen zoals hip hop, locking, popping en hedendaagse dans, maar benadrukken ze het belang van het proces, iets wat zowel bij HEYOKA als bij ALRISHA actief aanwezig is. 

Echte verhalen staan centraal in Britts choreografieën. De observaties die ze maakt, krijgen een visuele vorm die niet per se een antwoord wil bieden, maar het beeld van de ziel van de voorstelling schetst. 

Ze nam deel aan producties als 1000 pieces puzzle  in Zinnema (2017 & 2019) en dansproductie C'est La Procedure (2017) onder leiding van Cindy Claes en Timiss. Hierna startte ze met de realisatie van haar eerste danstheater voorstelling HEYOKA, die ze met steun van LezArts Urbains en Zinnema als Work In Progress op  WIPCOOP (2018) presenteerde.
Ze ontwikkelde begin 2019 een tweede luik ALRISHA tijdens haar residentie bij Mestizo Arts Platform. Eind november worden beide voorstellingen voor het eerst in double bill getoond op WIPCOOP in de Arenberg schouwburg in Antwerpen. 

Een bijscholen in de 

voor een jaar een voltijdse opleiding '5 styles course' aan X, hiphop school in Zweden om zich bij te scholen en te verdiepen in de cultuur van hip hop en aansluitende stijlen: Breaking, Hip hop, House, Popping en Locking. 

HEYOKA + ALRISHA IN DOUBLE BILL

ZO 10 NOVEMBER 2019

UUR: 20u30

LOCATIE: Arenberg Schouwburg Antwerpen

TICKETS: 7 euro / 5 euro 

HEYOKA

Karolina Maruszak


HEYOKA is een dansperformance waarin de kracht van empathie en de emoties van de man worden onderzocht. De performance kijkt naar het fenomeen dat de man vaak verwacht wordt zich emotioneel sterker op te stellen en bevraagt kritisch de systemen die de repressie van deze emotie in stand houden. Hiervoor werkte Britt samen met Jonathan Tshimanga en Israel Ngashi en haalde voor de titel inspiratie bij een figuur uit de mythologie van de Lakota-bevolking van Noord Amerika.
" Hi, I'm John " De openingsscène toont drie dansers die claimen dezelfde persoon te zijn. Ze belichamen elk een onderdeel van dezelfde psyche. Aan de hand van dit figuur navigeren Britt en haar dansers de verbogen gevoelswereld van de mannelijke identiteit die ze tegenover de uiterlijke, manifeste vorm plaatst.
De rode draad is het bewust maken van onderdrukte of onbewuste emoties in de man. Hoe navigeren gevoelens als geborgenheid en intimiteit, angst en twijfel als de wereld waarin een man moet functioneren om macht en dominantie draait? HEYOKA toont de aanwezigheid van empathie en inlevingsvermogen waar die anders onderkent blijft. De voorstelling wil geen antwoorden bieden of oplossingen aanreiken, maar moedigt het publiek door spel en symboliek aan tot vrij associëren. 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Karolina Maruszak

Team | Artistieke leiding en choreografie: Britt Ryckenbosch Dansers: Jonathan Tshimanga, Israël Ngashi en Britt Ryckebosch
Muziek:
Morf Music (FR)

Britt Ryckenbosch

1/2

ALRISHA

Karolina Maruszak

 
 
 
ALRISHA is een work in progress en is voortgebracht uit hetzelfde creatieve proces als HEYOKA. Het gaat verder op het onderzoek naar de menselijke emotie.

Vijf dansers bewegen zich door een choreografie, bijgestaan door live muziek en hun zelf gecreëerde persona. Zo gaan ze op zoek naar de betekenis van identiteit en hoe deze beïnvloed wordt door labeling en categoriseren. Deze concepten krijgen door middel van de belichting een letterlijke invullen, “boxing".
Lichtstralen op de scene vormen vierkanten die de dansers insluiten en vragen om opengebroken te worden. 
Een choreografie met gestructureerde improvisatie geeft de performance de mogelijkheid tot variatie en geeft de dansers de kans om vanuit hun eigen achtergrond en ervaring in te spelen op het publiek. Een spel met cijfers en rangordes biedt een extra dimensie aan een wereld intens gefocust op cijfers, labels, en ego. Zo vormt ALRISHA een alternatieve inkijk in een vaak onderkende emotionele gelaagdheid.
Team | Artistieke leiding en choreografie: Britt Ryckebosch Dansers: Nina Munoz, Moïse Kamitatu, Danys Vanderhaeghen, 
Elsa Mulder, Britt Ryckebnbosch Muziek: Dabeenin (FR)

Britt Ryckenbosch

c

                                              Karolina Maruszak

AGENDA & TICKETS  

HEYOKA + ALRISHA IN DOUBLE BILL

ZO 10 NOVEMBER 2019

UUR: 20u30

LOCATIE: Arenberg Schouwburg Antwerpen

TICKETS: 7 euro / 5 euro 

Mestizo Arts Platform geeft elk jaar 2 artiesten ruimte om nieuw onderzoek te doen. In 2019 waren dat Jaouad Alloul en Britt Ryckebosch. 

 

Meer info: www.mestizoartsplatform.be

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de stad Antwerpen

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now